Monday, May 24, 2010

SHARING THE RECIPIES


1. PUDING ROTI MAMAK




Bahan-bahan
Agar-agar  - RM 2
13 cawan air
3 biji telur (dipukul)


rendam
5 keping roti
1 ½ tin susu cair
1 ½ cawan gula pasir
Pewarna Merah, Kuning, Hijau, Biru

Cara-cara
- Masak agar-agar + 13 cawan air + 1 ½ cawan gula. Bahagi 4 bahagian Merah, Kuning, 
   Hijau, Biru (1 Warna 1 senduk sahaja) . Apabila keras dicincang
- Agar-agar yang lebih dimasak + roti yang direndam + telur ayam yang dipukul terlebih 
   dahulu.
- Masukkan agar-agar berwarna kedalam bekas dan tuang agar-agar yang telah dicampur  
   roti dengan susu dan telur. Biarkan Agar-agar beku dan sejukkan.

Sumber: Tranungkite



2.LAKSA PENANG (VERSI iPOhmALi)

(bUAT duLU BARU ADE GAMBO)
Bahan-bahan
Sardin tin besar 1 tin
Laksa 6 kg (secukupnya)
Belacan secukupnya
Kiub ikan bilis 4 ketul
Asam keeping  rm 1
Daun kesum rm 2
Bunga kantan 6 batang
Bawang besar 1 kg
Bawang besar untuk hiasan ½ kg
Ikan kayu lembut 1 ½ kg
Timun 5 biji
Salad 5 pokok

Cara Memasak:



1.      Kisar cabai, belacan, serai dan kiub ikan bilis.
2.      Tumis sampai pecah minyak (semua yg dikisar tadi)
3.      Masukkan asam gelugur, sardin tin.
4.      Masukkan bawang, air rebusan ikan dan ikan.
5.      Masukkan bunga kantan dan daun kesum
6.      Masukkan air ikut suka dan garam
7.      Biar mendidih dan rasa asam serta garam tadi supaya tepat memenuhi citarasa anda.

Ihsan: Pengasuh Hadif anak Huda

No comments: